تصویب پروانه فعالیت اپراتور ماهواره مخابراتی
رییس سازمان فضایی ایران با اشاره به پیگیری شرکت های خصوصی فعال در حوزه فضایی کشور برای تصویب پروانه اپراتور ماهواره ای گفت: تصویب این پروانه سبب حذف تصدیگری دولت در حوزه اپراتوری ماهواره می شود.
مرتضی براری، رییس سازمان فضایی ایران با اشاره به اهمیت تصویب پروانه اپراتور ماهواره مخابراتی اظهار کرد:
بعد از جلسات مختلف کارشناسی و تخصصی و رایزنی با متولیان و بازیگران اصلی صنعت مخابرات فضایی کشور و بررسی ابعاد مختلف تشکیل اپراتور ماهواره مخابراتی به عنوان مهمترین حلقه زنجیره ارزشی ماهواره، اصول حاکم بر فعالیت اپراتورهای ماهوارهای مخابراتی در جلسه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات به تصویب رسید. با توجه به تجربه موفق واگذاری 90 درصد فعالیت ها به بخش خصوصی در حوزه ICT کشور ، افزایش ظرفیت بخش خصوصی در حوزه فضایی کشور نیز با تصویب این پروانه کلید خورد و نخستین گام اجرایی در راستای جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه فضایی برداشته شد.
معاون وزیر ارتباطات با اشاره به پیگیری شرکت های خصوصی فعال در حوزه فضایی کشور برای تصویب این پروانه افزود: شرکت های فعال در حوزه فضایی کشور به صورت جدی پیگیر تصویب این پروانه بودند که این موضوع سبب شد تا سازمان فضایی ایران نیز تمام توان و تلاش خود را برای تصویب آن بکار گیرد.
براری در خصوص هدف گذاری اصلی در این پروانه اظهار کرد: بر مبنای اصل ۴۴ قانون اساسی، توسعه و انسجام فعالیت های بخش خصوصی در استفاده و سرمایهگذاری در صنعت ماهواره مخابراتی، حذف تصدیگری دولت در حوزه اپراتوری ماهواره، حفظ و توسعه داراییهای مدار- فرکانس کشور، تسریع در توسعه بازار خدمات ماهوارهای در سراسر کشور از طریق اپراتورهای بومی ماهوارهای و حرکت برای حذف وابستگی کشور در حوزه ارتباطات ماهواره ای و رشد و اعتلای بیشتر صنعت فضایی کشور از اهداف اصلی این پروانه به شمار میرود.
وی ادامه داد: متقاضیان میتوانند با اخذ پروانه اپراتور ماهواره مخابراتی، خدمات موضوع این پروانه شامل: توزیع و فروش پهنای باند ماهواره های در اختیار، ایجاد شبکههای اختصاصی و ارائه هرگونه خدمات ارتباطی و انتقال داده از قبیل خدمات ثابت و سیار ماهوارهای، ایجاد دسترسی به اینترنت پرسرعت، ایجاد دسترسی به شبکه ملی اطلاعات و خدمات مبتنی بر آن، ارائه خدمات صوتی، تصویری، متنی و دادهای و انواع خدمات محتوایی و ارزش افزوده و ارائه خدمات پخش همگانی ماهواره ای را در چارچوب ضوابط قانونی و مقرراتی کشور، روی شبکه موضوع پروانه به مشتریان حقیقی و حقوقی ارائه کند و دارندگان پروانه در صورت عملیاتی کردن دارایی مدار-فرکانس متعلق به جمهوری اسلامی ایران می توانند ۱۰۰ درصد ظرفیت خود در این موقعیت مداری را به صورت خرده فروشی و در قالب خدمات فوق به مشتریان ارائه کند.
رییس سازمان فضایی ایران در بخش دیگری از سخنان خود افزود: با پیش بینیهای انجام شده، دارندگان پروانه، میتوانند با رعایت ملاحظات سازمان فضایی ایران در طول مدت اعتبار پروانه، شبکههای ماهواره ای متعدد مخابراتی در مدار زمین آهنگ و یا غیر زمین آهنگ شامل منظومه های مخابراتی مدار پایین را نیز مورد بهرهبرداری قرار دهند.
معاون وزیر ارتباطات در خصوص نحوه اخذ این پروانه گفت: متقاضی اخذ پروانه باید شخص حقوقی غیر دولتی ثبت شده در ایران باشد که حداقل ۵۱ درصد سهام آن ایرانی باشد. بخش دولتی نیز می تواند طبق قانون تا ۲۰ درصد در سهام آن مشارکت داشته باشد. اعطای این پروانه بدون انحصار و بر اساس درخواست متقاضیان برای ارائه سرویس های متنوع مخابراتی و دسترسی به منابع مدار-فرکانس انجام می شود.
بر اساس این گزارش پروانه مذکور به متقاضیانی که از لحاظ مالی و فنی توانمند تشخیص داده شوند و عملکرد موفقی در زمان موافقت اصولی (مدت زمان ۱۸ تا ۳۶ ماهه پیش از صدور پروانه) برای تأمین حداقل های مورد نیاز شبکه داشته باشند، اعطا می شود و مدت اعتبار آن ۱۵ سال با قابلیت تمدید است.
طبق آمار رسمی، بیش از ۴۵۰ ماهواره مخابراتی زمین آهنگ توسط حدود ۶۰ اپراتور ماهواره ای در بیش از ۴۱ کشور دنیا فعال هستند که از این مجموعه بیش از ۵۰ درصد بر روی بازار داخلی و بومی ارائه خدمات در کشور متبوع خود تمرکز کرده اند. در منطقه خاور میانه و آفریقا نیز ۲۴ اپراتور ماهواره ای فعالیت می کنند که ۹ کشور همسایه ایران (بدون در نظر گرفتن روسیه) در مجموع با ۱۰ اپراتور ماهواره مخابراتی در قالب مدل های مختلف فروش و به صورت ترکیبی با بخش زمینی، فعالیت بومی، منطقه ای و بین المللی دارند و اقدام به ارائه خدمات متنوع ماهواره ای می کنند.